BMI informatie

BMI informatie – Wat is BMI?

BMI informatie start met een korte introductie over het ontstaan van de BMI.                  BMI wordt ook wel Quetelet Index(QI) genoemd, naar de gentse professor Adolphe Qu�telet (1796-1874) die als een van de eerste statische methoden toepaste in de sociale wetenschappen.

De BMI geeft een verhouding weer tussen de lichaamslengte en het lichaamsgewicht, op basis hiervan wordt bepaald of iemand te licht of te zwaar is voor zijn lichaamslengte. Door rekening te houden met de lengte is de BMI een correctere maatstaf dan het lichaamsgewicht op zich. De BMI kan dus gezondheidsrisico’s aangeven. Dit is echter enkel geschikt voor een indicatie, aangezien de BMI geen rekening houdt met de individuele verschillen in de lichaamsbouw. Gespierde mensen (bv. bodybuilders) zullen dus een hogere BMI verkrijgen, terwijl zij niet als obees beschouwd worden. De BMI geeft hier dus een vertekend beeld. Ook voor kinderen, jongeren en bejaarden is de BMI geen goede indicatie.

Een andere goede methode om te bepalen of je een gezond gewicht hebt is het meten van de tailleomtrek.

BMI informatie: Interpretatie van de BMI waarden

Voor volwassenen gelden voor zowel mannen als vrouwen dezelfde BMI-waarden.

BMI informatie voor kinderen en jongeren

Voor kinderen en jongeren is de BMI eveneens een gemakkelijke methode voor het bepalen van overgewicht. Tijdens de groeifase verandert de hoeveelheid vetweefsel, daardoor zijn de gewone BMI-waarden niet van toepassing, en worden er andere grenswaarden gebruikt. Bij kinderen en jongeren is de BMI echter wel geslachtsafhankelijk (meisjes hebben gemiddeld een hogere BMI dan jongens) waardoor men gebruikt maakt van specifieke groeicurven.

Extra informatie over BMI berekenen bij kinderen kan je hier terugvinden:
bmi berekenen kinderen